Krishna Das, mooie woorden op sufijournal.org

Stukken uit een lang artikel op sufijournal.org
Wat gebeurt er als je zingt, wanneer je je stem gebruikt?
Ik kan je het niet vertellen, omdat ik er niet ben … Wat er gebeurt is dat mijn goeroe (Neem Karoli Baba / Maharadji )deze oude roestige pijp oppakt, er doorheen blaast, en  mooie muziek maakt. En als hij klaar is zet hij hem weer neer. En de mensen die daarbij zijn, ervaren de muziek die hij speelt. Het is gewoon de overdracht van zijn aanwezigheid. En dat is wat mensen voelen.

Mensen komen om te zingen met mij, niet omdat ik de grootste zanger van de wereld ben en dit de beste muziek in de wereld is. Dat is het niet. Persoonlijk zou ik liever luister naar Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Steely Dan, Ray Charles of Van Morrison. Maar hier ben ik, en hier zijn zij dan. En wat we ontvangen is de overdracht van de aanwezigheid van mijn goeroe, de aanwezigheid die leeft in ieder mens, dat wezen dat in ons leeft – de goddelijke vonk. Dat is wie hij is. Dus hij brengt iedereen in die aanwezigheid, door mij heen.

krishna das

 

 

 

Nog meer mooie woorden van Krishna Das

En ik veronderstel dat het goed voor mij. Hij zet mij gewoon aan de kant en doet zijn ding, maar natuurlijk nodig ik hem uit. Tenminste, hij laat me denken dat ik hem uitnodig. [gelach]
Maar zoals ik het zie, doet hij alles. En ik ben bereid me helemaal over te geven aan hem, wat ik zelf niet kan doen, omdat overgave alleen komt vanuit genade. Dus als hij er klaar voor is, zal hij mij me laten overgeven. En mijn taak is gewoon om klaar te zijn, de naam te blijven zingen, te blijven luisteren, blijf horen.
Hij heeft mij nooit verteld dit te doen. Ik doe dit om mijzelf te redden. En op de kracht van dat iedereen die komt dit doen om henzelf te redden. Het is geen vermaak voor mij en het is geen vermaak voor hen.

Geschiedenis Krishna Das

(….)
Ik weet niet wat je weet over mijn geschiedenis. Twintig jaar waren voorbij gegaan sinds mijn Guru Maharaj-ji overleed. Hij stierf in ’73. En ik had niet gezongen. Ik bedoel, misschien had ik een beetje gezongen met vrienden enzo, maar ik was niet echt aan het zingen als een spirituele oefening.
Ik stond in mijn kamer en het sloeg als een bom bij me in (tot mijn grote ergernis) dat als ik niet zou gaan zingen met mensen, ik nooit in staat zijn de donkere hoeken van mijn eigen hart, mezelf, op te ruimen. Chanten was het enige wat ik moest doen.

Dit was de enige reddingsboei die naar mij werd gegooid. Ik was zonder twijfel aan het verdrinken. En ik wist dat zingen het enige was dat zou werken voor mij. Ik bedoel, ik had gemediteerd, met lama’s gezeten, cursussen gedaan. Ik had dingen op mijn eigen manier gedaan, maar natuurlijk niet toegestaan om op enige manier mijn hart te veranderen. Dat is wat we doen. Maar toen wist ik dat zingen met mensen, dat dat het enige wat ik had.
Het is precies wat Maharaj-ji, mijn goeroe, mij gaf. Ik bedoel, we zongen voor hem, omdat hij het leuk vond het, niet omdat we spiritueel probeerden te zijn. Hij vond het leuk en wij konden tijd met hem doorbrengen. We waren een  beetje aapjes die voor hem optraden, weet je. Als de Indiërs hem teveel problemen gaven, vroeg hij de westerlingen om te komen zingen.

Non-duale Bhakti

(….)
In de Vedische traditie, er dat wat ze noemen non-duale Bhakti. Het is het zien van de non-dualiteit in de dualiteit, zonder enige terughoudendheid. Het is het zien van absolute werkelijkheid in het dualisme. Het eert absolute werkelijkheid én relatieve werkelijkheid. Ze denken niet een is beter dan de andere. Ze eren beide.
Je ziet dit veel bij Rumi en Hafiz , gewoon het zien van de absolute goddelijke in wereldse liefde en de dingen die gebeuren in het dagelijks leven. En er is gewoon geen scheiding, je weet wel, geen mentale concepten om je opgesloten te houden. Ik vind dat soort toewijding, dat soort liefde zo bevrijdend. Toewijding is gewoon gewoon. Je kunt niet werken aan liefde, je weet het. Je kunt werken aan  het opruimen van je handelen, maar liefde is wat het gewoon IS.

Werken aan de dingen

Je kunt werken aan de dingen die ervoor zorgen dat je toegang hebt tot je eigen hart, maar wat er al in is, is precies wat hoort te zijn daar. En mijn goeroe was zo. We weten niet veel over zijn traditie, maar hij praatte veel met ons over Kabir en ook over Samarth Guru Ramdas, die een grote heilige was. Ik denk in de jaren 1600. Hij vond het non-duale door toewijding aan Hanuman, toewijding aan een vorm. Hij ging door de vorm in de non-duale. En hij zei altijd tegen mensen dat dit de manier is om het te doen. Je kunt het niet op een andere manier. Dat is wat hij altijd zei.

En wat ik daarvan  krijg is dat deze wereld en de vormen die erin zijn volledig kunt omarmen. Je moet deze wereld helemaal omarmen en getuigen van deze wereld en alles wat er in zit-alle schoonheid en horror. Je kunt niet terughouden en zeggen: oh, ik geloof alleen in datgene wat je niet kunt zien, voelen, denken, want hoe in hemelsnaam weet je wat dat is? Het is maar een idee in je hoofd, en een idee kan nooit zijn wat het is. Dus het is erg moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.